Skoči do osrednje vsebine

Štiri Bloudkove nagrade in dvanajst Bloudkovih plaket najboljšim športnikom in športnicam v letu 2020

56. podelitev Bloudkovih priznanj, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, je letos zaradi posebnih okoliščin pandemije covid-19 potekala na prilagojen način. Nagrajenke in nagrajence, prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020, je obeležila današnja slavnostna filmska predstavitev dogodka.

Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa - od športa otrok in mladine ter šolskega športa, športne rekreacije, športa na lokalni ravni, strokovnega dela v športu in seveda področja vrhunskega športa – tako neinvalidov, kot športnikov invalidov.

Odbor ima častno nalogo podeljevanja najvišjih državnih priznanj Republike Slovenije na področju športa, in sicer za prispevek k razvoju športa, za športni dosežek in za življenjsko delo v športu. Odbor se je odločil, da za leto 2020 podeli 4 Bloudkove nagrade in 12 Bloudkovih plaket.

Prejemnike Bloudkovih priznanj so nagovorili predsednik Republike Slovenije, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, ki je v svojem nagovoru čestitala nagrajencem in poudarila:

»Zavidanja vrednih športnih uspehov v naši državi je vsako leto veliko. Začenjajo se že na ravni lastnega športnega uspeha, pogosto sploh preboja pri lastni odločitvi, da bomo postali športno aktivni. Končajo pa pri najvišjih vrhunskih športnih dosežkih naših športnic in športnikov na svetovni ravni. Pri tem pa nikoli ne smemo pozabiti predvsem tudi na vse vmesne ravni športnih dejavnosti, ki jih podpirajo in usmerjajo šport na lokalni ravni ter dalje klubski in končno reprezentančni šport. Najboljših rezultatov na najvišji svetovni ravni v športu ne bi bilo brez pomembne predhodne podpore omenjenih. Brez predanega, vztrajnega, potrpežljivega in discipliniranega dela številnih športnih delavcev, trenerskih ekip in strokovnjakov. Brez vseh teh tudi največji talent športnika ne bi zadoščal za končne uspehe.

Spoštovani nagrajenke in nagrajenci, hvala, ker ste. Hvala v imenu Republike Slovenije. Hvala za vse vaše dosežke. Hvala za vaš zgled preteklih in še prav posebej sedanjih dni. Ker prav v tem trenutku predstavljate tudi zgled prihodnjih uspehov v športu naše države. Naše družbe kot celote. Ne pozabimo, da smo predvsem drug z drugim in skupaj lahko le še močnejši, hitrejši in uspešnejši. Ne zgolj v športu, ampak povsod. Vse dobro, srečno, športno in zdravo vam želim!«

Več o nagrajencih