Skoči do osrednje vsebine

Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije in konec prehodnega obdobja

V začetku leta 2020, natančneje z 31. januarjem 2020, je Združeno kraljestvo (ZK) zapustilo Evropsko unijo (EU). Takrat se je pričelo tako imenovano prehodno obdobje, ki je v praksi pomenilo nadaljevanje vseh aktivnosti, kot če bi ZK ostalo država članica EU.

24. decembra 2020 sta EU in ZK po dolgih in zahtevnih pogajanjih dosegla dogovor o prihodnjih odnosih in trgovini med EU in ZK (v nadaljevanju Sporazum). Sporazum, ki je bil podpisan 30. decembra, danes začne veljati. Sprva zgolj začasno, predvidoma do 28. februarja 2021. Takrat se pričakuje potrditev Sporazuma s strani vseh vpletenih institucij, kar bo omogočilo trajno veljavo Sporazuma.

Dosežen dogovor je prinesel novosti tudi glede sodelovanja ZK v nekaterih programih EU. ZK tako ne bo več sodelovalo v programu Erasmus+, enem uspešnejših programov EU, ki omogoča študij, usposabljanje in pridobitev delovnih izkušenj v tujini, kar močno obžalujemo. Za slovenske študente to pomeni, da znotraj tega programa ne bodo mogli več na izmenjavo na katero od univerz v ZK in enako velja za študente ZK glede študijske izmenjave na univerzah v Republiki Sloveniji (RS). ZK je napovedalo ustanovitev lastne sheme za mobilnost študentov in pridobivanje delovnih izkušenj, ki so jo poimenovali po angleškem matematiku Turingu.

Po drugi strani nas zelo veseli, da bo ZK še naprej sodelovalo v EU programu za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa. Izmenjava informacij in sodelovanje na področju znanosti, raziskav in inovacij je ključnega pomena, o čemer jasno priča tudi trenutno obdobje pandemije in težko pričakovanega cepiva proti covidu-19.

V nadaljevanju predstavljamo konkretne spremembe, do katerih bo prišlo za slovenske študente v RS in napotke za tiste, ki so že ali bodo v prihodnosti del študijskega procesa v ZK:

  • Državljani RS, ki že nekaj časa študirajo v ZK, bodo lahko obdržali pravice, ki jih sedaj imajo kot EU državljani, če pravočasno (do 30. junija 2021) zaprosijo za status v okviru Sheme za pridobitev statusa za državljane EU (angleško EU Settlement Scheme). Če je vloga za pridobitev statusa odobrena, bodo slovenski študenti pridobili bodisi 'pridobljeni status' (settled status) bodisi 'status v pridobivanju' (pre-settled status).
    Pridobljeni status bo študent pridobil, če je: začel živeti v ZK pred 31. decembrom 2020 ali živel v ZK v neprekinjenem obdobju 5 let (kar se imenuje »neprekinjeno prebivanje«).

    Če v času vložitve vloge študent nima 5-letnega neprekinjenega prebivanja, bo običajno pridobil-a status v pridobivanju. Ko študent dopolni 5 let neprekinjenega prebivanja, lahko vloži vlogo za spremembo navedenega statusa v urejeni status.

    Oba statusa bosta slovenskim študentom v ZK omogočala pravice, ki so jih kot EU državljani imeli do sedaj, torej nižjo šolnino (tako imenovani home fee), poenostavljen vizumski režim in zdravstveno zavarovanje. Z drugimi besedami, slovenski študenti bodo izenačeni z drugimi rezidenti ZK.

  • Za tiste študente, ki so se v letošnjem letu vpisali na študijske programe v ZK (tako imenovana 'vmesna generacija') velja, da lahko do konca študija obdržijo pravico do nižje šolnine (home fee) kot EU državljani, če se fizično nahajajo v ZK in lahko pridobijo status v pridobivanju.

  • Zadnji sklop sprememb se nanaša na tiste študente, ki še niso del študijskega programa v ZK in se bodo na študij vpisali po 1. januarju 2021. Posledica izstopa ZK iz EU je tudi spremenjen režim priseljevanja ('nadzor priseljevanja') ali z drugimi besedami nova pravila in postopki za urejanje bivališča slovenskih državljanov, ki se odločijo za študij v ZK. Sklop pravil, ki se imenuje 'študentske poti' (student routes) vsebuje opredelitve glede plačila šolnin, na novo določene postopke glede pridobitve prvega dovoljenja za prebivanje v ZK, postopke glede pridobitve dovoljenja za prebivanje za otroke, ki se bodo šolali v ZK (child student visas) in nekatere druge kategorije.

Bistvena sprememba, ki se bo zgodila z 1. januarjem 2021, je to, da bodo slovenski študenti, ki se bodo vpisali na študij v ZK, obravnavani tako kot ostali mednarodni študenti in bodo za njih veljala enaka pravila, kot veljajo za ostale mednarodne študente. Ta pravila se bodo spremenila le v primeru, da v okviru bilateralnega sodelovanja med RS in ZK pride do dogovora, ki bi slovenskim študentom omogoči preferenčne, boljše pogoje za študij v ZK.


Več informacij o posledicah izstopa ZK iz EU in posledicah, ki jih konec prehodnega obdobja in dosežen Sporazum o prihodnjih odnosih med EU in ZK imata za državljane RS je na voljo na spletni strani Izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije - brexit