Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na ministrskem srečanju Srednjeevropske pobude o sodelovanju in solidarnosti pri premagovanju pandemije covida-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na današnjem virtualnem ministrskem srečanju držav članic Srednjeevropske pobude (SEP) sodelujoče obvestil o uspešnem odzivu Slovenije za zajezitev epidemije covida-19. Izpostavil je, da v Sloveniji še vedno ostajajo v veljavi splošni in posebni ukrepi, ki jih je država sprejela za zajezitev epidemije.
na avdio-video konferenci

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministry of Foreign Affairs

1 / 2

V svojem nagovoru je minister dr. Logar poudaril, da Slovenija pripisuje velik pomen evropski solidarnosti in celovitosti skupnega evropskega notranjega trga. Prizadevamo si za usklajen način sprejemanja ukrepov sproščanja in ponovnega zagona evropskega gospodarstva. Soočanje z novimi izzivi zahteva aktivno spodbujanje sodelovanja in skupnega odziva Evropske unije do migracijske in begunske krize. Pri tem bo Slovenija še naprej prepoznavala učinkovit prispevek držav članic Srednjeevropske pobude.

Nadaljevanje procesa širitve Evropske unije na države Zahodnega Balkana je sestavni del vizije Evropske unije. Minister dr. Logar je ponovno izrazil podporo Slovenije evropski in evroatlantski perspektivi držav Zahodnega Balkana, pri čemer je poudaril, da je proces temeljitega izvajanja reform v regiji nujen predpogoj za napredek držav.

Minister dr. Logar je izrazil podporo strateškemu okviru in akcijskemu načrtu Srednjeevropske pobude, ki postavlja v ospredje razvoj prioritet na znanju temelječe družbe, napredek k trajnostnemu gospodarstvu in vključujoči družbi. Pozdravil je aktivnosti sekretariata na področju mobilizacije sredstev, namenjenih tematskim razpisom, ki so povezani z odpravo posledic krize zaradi covida-19 in vzpostavitvi delovne skupine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki tekoče spremlja epidemiološko stanje v državah članicah SEP.

Poleg gostitelja, ministra za zunanje zadeve Črne gore dr. Srdjana Darmanovića, se je konference udeležilo šest zunanjih ministrov, štirje namestniki ministrov, sedem državnih sekretarjev, generalni sekretar SEP Roberto Antonione, generalni sekretar Organizacije za črnomorsko gospodarsko sodelovanje (BSEC) Michael B. Christides, generalni direktor Sveta baltskih obmorskih držav (CBSS) Grzegorz Poznański, izvršilni direktor Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Mattia Romani, komisar za sosedsko politiko in širitev Evropske komisije Olivér Várhelyi, direktor v Generalnem sekretariatu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE) Luca Fratini, namestnica generalnega sekretarja Sveta za regionalno sodelovanje (RCC) Tanja Miščević, regionalni direktor WHO Hans Henri P. Kluge.