Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri slovenski skupnosti na Bavarskem in Baden-Württembergu v Nemčiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta vikend, 19. in 20. septembra, mudi na dvodnevnem uradnem obisku na Bavarskem in Baden-Württembergu v Nemčiji. Prvi dan obiska se je s predstavniki slovenskih društev sestala v Münchnu in Augsburgu.
Stojijo na travi z razdaljo med seboj.

Predstavnika društev iz Muenchna in Nuernberga z ministrico Jaklitsch in generalno konzulko. | Avtor: USZS

1 / 3

Najprej se je v Münchnu dopoldne sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Lipa München in Slovenskega društva GERIS Nürnberg. Popoldan se je odpravila v Augsburg, kjer se je srečala s predstavniki Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava Augsburg, Slovenskega kulturnega in prosvetnega društva Lastovka Ingolstadt, predstavniki Slovenskega kulturno športnega društva Slovenija Ulm, župnikom Romanom Kutinom in učiteljem slovenskega jezika Velimirjem Brunskim. Ob tej priložnosti je članom Folklorne skupine Drava Augsburg čestitala ob 40. obletnici njihovega delovanja in jim podelila posebno priznanje in zahvalo urada. Ministrico je ves dan spremljala tudi generalna konzulka v Münchnu Dragica Urtelj.

Predstavniki društev so ministrici predstavili svoja društva ter njihove glavne aktivnosti, izpostavili pa so tudi izzive, s katerimi se soočajo, še posebej v luči pandemije, ki je močno zarezala v njihovo delovanje. Prej pogosta druženja zaradi ukrepov že od marca niso mogoča oz. so precej omejena.

Predsednica Slovenskega kulturnega društva Lipa München Daniela Zver je v pogovoru izpostavila, da v okviru njihovega društva deluje zelo aktivna in tudi starostno raznolika folklorna skupina, ki pa zaradi upoštevanja vseh ukrepov za preprečevanje širjenja virusa trenutno nima niti vaj niti nastopov. Ravno danes bi morali sodelovati na povorki ob odprtju Oktoberfesta, vendar je ta letos žal odpadel. Društvo na povorki sicer sodeluje vsako drugo leto, vedno znova pa tam navdušijo z gorenjsko narodno nošo in svetovno znano Golico, na ta način pa tudi odlično promovirajo Slovenijo.

Aktivno je tudi Slovensko društvo GERIS Nürnberg, ki je bilo ustanovljeno leta 2016. Organizirajo različne kulturne, športne dogodke. Zelo odmevna in prepoznavna zgodba je bila prevzem botrstva nad vinsko trto sredi Nürnberga, z Mariborom pa so tudi v dogovorih, da bi dobili tudi potomko najstarejše trte.  Prav tako jih čaka še ena izjemno pomembna priložnost. Mesto Nürnberg je resen kandidat za naziv evropske prestolnice kulture 2025, društvo pa si želi v okviru programa sodelovati z likovno razstavo, ki bi jo pripravili v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.

Predstavniki društev, ki delujejo v Augsburgu in okoliških mestih, so izpostavili podobne težave kot Slovenci v Münchnu. Tudi tu so vse društvene dejavnosti zaradi korone zastale, zaradi česar je zelo okrnjeno njihovo redno srečevanje. Eden izmed izzivov, s katerimi se srečujejo društva, je tudi vprašanje, kako pritegniti mlade. Izpostavili so tudi nekatere težave, s katerimi se srečujejo v Sloveniji, med drugim glede dvojnega stalnega bivališča in dvojne obdavčitve pokojnin. Gospod Brunski, učitelj dopolnilnega pouka slovenskega jezika, je v svoji predstavitvi izpostavil povečano zanimanje za učenje slovenščine, predvsem pri odraslih.

Ministrica se je vsem zahvalila za njihovo požrtvovalno delo, ki ga opravljajo za ohranjanje slovenstva ter slovenske identitete, za njihov trud in čas, ki ga namenjajo za društva ter jih spodbudila, da naj zaradi dogajanja zadnjih mesecev ne izgubijo volje, temveč poiščejo tudi nove načine povezovanja in druženja.

Ministrica dr. Jaklitsch bo jutri obiskala še Slovence v Sindelfingenu in Stuttgartu. Ob tej priložnosti bo Slovenski katoliški misiji Stuttgart podelila tudi priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ob njihovi 60. obletnici delovanja.