Skoči do osrednje vsebine

Neformalni izredni Svet EU za zunanje zadeve predvsem o Belorusiji in Turčiji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes v imenu ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja udeležil neformalne izredne videokonference Sveta za zunanje zadeve. Razprava se je osredotočala predvsem na položaj v Belorusiji in aktivnosti Turčije v vzhodnem Sredozemlju.
Politični direktor Jernej Müller in državni sekretar Tone Kajzer

Politični direktor Jernej Müller in državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Kajzer je izpostavil, da Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja zadnji razvoj dogodkov v Belorusiji po objavi rezultatov predsedniških volitev. Priča smo resnim kršitvam  temeljnih pravic, svobode govora in združevanja. Slovenija obsoja nesprejemljivo nasilje in uporabo sile nad miroljubnimi protestniki ter oblasti pozivamo k izpustitvi pridržanih oseb in preiskavi nepravilnosti med volilnim procesom. Pričakujemo, da bodo beloruske oblasti spoštovale človekove pravice in temeljne svoboščine mednarodne standarde svobodnih in poštenih volitev ter svobodo tiska, združevanja in govora. Dogodki predstavljajo jasno kršitev evropskih vrednot in demokratičnih načel, h katerim je Belorusija zavezana.

Glede aktivnosti Turčije v vzhodnem Sredozemlju so vsi ministri izrazili zaskrbljenost in solidarnost s Ciprom in Grčijo ter pozvali k takojšnji deeskalaciji. Visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella so pozvali k nadaljevanju njegovih prizadevanj za normalizacijo in stabilizacijo položaja. Ministri so izmenjali tudi poglede na aktualno dogajanje v Libanonu. Na koncu je visoki predstavnik Borrell ministre in državne sekretarje seznanil z zadnjimi pogovori z venezuelskimi predstavniki pred prihajajočimi decembrskimi parlamentarnimi volitvami v Venezueli.