Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo izdalo nova rokovnika za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2020/2021

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ob razglasitvi epidemije korona virusa v državi, in posledično sprejetja Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih z dne 15. 3. 2020, smo vse osnovne in srednje šole obvestili, da bo rok za prijavo za vpis kandidatov v srednje šole in dijaške domove v naslednjem šolskem letu, ki je bil s prvotnim rokovnikom določen za 2. april 2020, prestavljen in bo določen naknadno.

Na ministrstvu smo pripravili nova rokovnika za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto, ki sta objavljena tudi na spletni strani ministrstva.

Kot izhaja iz obeh rokovnikov, je nov rok za prijavo za vpis v srednješolske programe in dijaške domove 11. maj 2020. Do tega datuma morajo vsi kandidati, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oziroma bivati v dijaškem domu, oddati prijavnico, med njimi tudi tisti, ki se šolajo na domu, in tudi tisti kandidati, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah, ki izvajajo izobraževalne programe, za katere je kot posebni vpisni pogoj treba uspešno opraviti tudi preizkus nadarjenosti.

Vsak kandidat odda samo eno prijavnico za vpis, razen kandidati, ki se želijo vzporedno izobraževati na programih Umetniške gimnazije, za katere so razpisana mesta za vzporedno izobraževanje. Ti oddajo prijavnico za vsak izobraževalni program posebej.

Kandidatom za vpis v srednje šole oziroma dijaške domove je prijavnica na voljo na spletni strani eUprave, na naslovu: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2192 (za vpis v srednje šole) in https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=523 (za vpis v dijaške domove). Če zaradi preobremenjenosti sistema povezava do prijavnice za vpis v srednjo šolo na portalu eUprava ne deluje, jo najdete na tej povezavi.

Kandidati naj prijavnico natisnejo, jo izpolnijo, podpišejo (kandidat in starš) in jo pošljejo na izbrano srednjo šolo oziroma izbrani dijaški dom. Prijavnico lahko pošljejo priporočeno po pošti (samo priporočeno in NE s povratnico), ali pa skenirano (fotografirano) na elektronski naslov izbrane srednje šole oziroma izbranega dijaškega doma. Če bodo kandidati pošiljali prijavnico po elektronski pošti, svetujemo, da prijavnico v vednost pošljejo tudi na elektronski naslov svetovalnih delavcev srednje šole, prijavnico za vpis v dijaške domove pa v vednost na elektronski naslov za vpis v dijaškem domu.

Ob tem poudarjamo, da na prijavnici za vpis v srednje šole ni potreben podpis in žig ravnateljice oziroma ravnatelja osnovne šole.

Tistim kandidatom, ki so že oddali prijavnico za vpis v srednje šole oziroma dijaške domove, nove prijavnice ni treba več pošiljati, saj so do sedaj prispele prijavnice veljavne in upoštevane.

V rokovniku je predvideno, da bodo srednje šole izvajale preizkuse nadarjenosti v tednu od 1. junija do 6. junija 2020, odvisno od razporeda šol, o natančnih razporeditvah bodo kandidati obveščeni s strani srednjih šol. Kandidate bodo šole obvestile o uspehu na preizkusih najkasneje do 10. junija 2020. Če kandidat ne bo opravil preizkusa nadarjenosti, bo imel še dovolj časa, da svojo prijavo za vpis, ki jo je oddal do 11. maja 2020, prenese na drugo izbrano šolo. Rok za prenos prijave je do 16. junija 2020, do takrat lahko vsak kandidat svojo prijavo prenese iz kakršnihkoli razlogov. Do tega datuma bo potekal tudi prenos prijave za vpis v dijaški dom.

Da bi se v čim večji meri izognili fizičnim obiskom srednjih šol, kandidatom svetujemo, da v primeru, če se bodo odločili za prenos prijave, to storijo tako, da na izbrano srednjo šolo, kjer bodo imeli prvotno prijavnico, na elektronski naslov svetovalnega delavca, ki ureja vpis, posredujejo skenirano / fotografirano izjavo, podpisano s strani kandidata in starša, v kateri pisno zaprosijo, da v njihovem imenu svetovalni delavec odjavi kandidata na programu, za katerega je oddal prvotno prijavnico, in jo posreduje na drugo šolo, kamor bi želel kandidat prenesti prijavo. Da ne bi po nepotrebnem preveč obremenjevali svetovalnih delavcev srednjih šol, prosimo, da kandidati dobro premislijo, kam bi želeli prenesti prijavnico, zato da ne bi prihajalo do večkratnih prenosov prijav enega kandidata. Enako velja tudi v primeru prenosa prijave za vpis v dijaški dom.

Nekatere srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvedle na daljavo, nekatere tudi že v maju. O vseh podrobnostih bodo posamezni kandidati, ki so se prijavili na preizkus (rok je bil že 4. 3. 2020), natančno pisno obveščeni s strani posameznih srednjih šol.

Kandidati, ki se želijo prijaviti v izobraževalni program Gimnazija – športni oddelek in Ekonomska gimnazija – športni oddelek, so morali že do 4. 3. 2020 na izbrano šolo posredovati vso zahtevano dokumentacijo za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za vpis v tovrstne programe. Nekatere srednje šole so s temi kandidati že opravile razgovor; tiste, ki ga še niso, bodo razgovore izvedle predvidoma v tednu od 1. junija do 6. junija, lahko pa se bodo šole tudi odločile, da bodo razgovor s kandidati za vpis v športne oddelke opravile na daljavo že v maju. O vseh podrobnostih bodo kandidati obveščeni s strani srednjih šol.

Kot izhaja iz rokovnika, bodo kandidati za vpis v srednje šole oziroma dijaške domove v primeru, da bi se prijavili v izobraževalni program oziroma dijaški dom, kjer bo predvidena omejitev vpisa, o tem obveščeni 26. junija 2020 popoldan (za srednje šole) oziroma 30. junija 2020 (za dijaške domove), ko bomo na spletnih straneh ministrstva objavili seznam srednjih šol oziroma dijaških domov, ki bodo vpis omejili.

Vpis v srednje šole in dijaške domove bo potekal v tednu od 30. junija 2020 do 6. julija 2020, odvisno od razporeda šol oziroma dijaških domov, o natančni razporeditvi bodo kandidati seznanjeni s strani šole oziroma dijaškega doma.

Spodnje meje točk prvega kroga izbirnega postopka na srednjih šolah bodo na spletni strani ministrstva objavljene predvidoma 6. julija 2020 popoldan.

Tisti kandidati, ki bodo prijavljeni na izobraževalni program, kjer bo omejitev vpisa in ne bodo sprejeti v prvem krogu izbirnega postopka, bodo prijavnico za drugi krog izbirnega postopka oddali na šoli, kjer so oddali že prvotno prijavnico, in sicer do 9. julija 2020 do 13. ure. Vse podrobnosti o tem, tudi prijavnico za drugi krog, bodo kandidati dobili na srednji šoli, prijavnica za drugi krog pa bo objavljena tudi na spletni strani ministrstva. Za kandidate, ki bodo sprejeti šele v drugem krogu izbirnega postopka (o tem bodo seznanjeni 14. julija 2020) in se morajo vpisati še v dijaški dom, bo vpis v dijaški dom sledil temu datumu.

Vse aktivnosti prijavno vpisnega postopka, ki se bodo morale izvesti neposredno na srednji šoli ali v dijaškem domu (izvedba preizkusov nadarjenosti in vpis v srednje šole oziroma dijaške domove), se bodo, če bo to potrebno, izvedle ob zagotavljanju ustreznih zdravstvenih ukrepov.