Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske sta se za olajšanje življenja prebivalcem ob meji dogovorila za odprtje dveh dodatnih prehodov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes po telefonu pogovarjal z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártom. Ministra sta se dogovorila, da se odzoveta pobudam obeh narodnih skupnosti za olajšano prehajanje meje prebivalcem v obmejnem pasu.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v pogovoru z madžarskim zunanjim ministrom preko aplikacije na laptopu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

V ta namen sta se dogovorila o odprtju dodatnih prehodov Hodoš-Bajánsenye in Čepinci-Verica (Kétvölgy). Zlasti slednji je izrednega pomena za Slovence v Porabju, saj so bile po uvedbi začasnega mejnega nadzora Madžarske vse cestne povezave Porabja z matično domovino zaprte. O podrobnostih glede režima prehajanja meje na teh dveh prehodih se bosta državi dogovorili v najkrajšem času.

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske sta izrazila obojestransko zadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem pri repatriacijah državljanov obeh držav in se dogovorila za nadaljnje sodelovanje še naprej. Izmenjala sta tudi informacije o ukrepih za zajezitev epidemije ter ukrepih za pomoč gospodarstvu.