Skoči do osrednje vsebine

10. zasedanje Mešane komisije za znanstveno in tehnološko sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Srbijo

V Beogradu je 10. marca 2020 potekalo 10. zasedanje slovensko-srbske mešane komisije (MK) za znanstveno in tehnološko sodelovanje.

Slovensko delegacijo je vodila ga. Tina Vuga, vodja Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve na MIZŠ, srbsko pa prof. dr. Viktor Nedović, v. d. pomočnik ministra za mednarodno sodelovanje in evropske integracije v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in tehnološki razvoj Republike Srbije.

Delegaciji sta si izmenjali informacije o mednarodnem znanstvenem sodelovanju in znanstveno-raziskovalni politiki v obeh državah, o njunih prioritetah ter o predvidenih aktivnostih v obeh državah. V prihodnje so možnosti za nadaljevanje sodelovanja v evropskih raziskovalnih programih ter skupnih iniciativah, v katere sta vključeni tako Slovenija kot Srbija. 

MK je med 176 predlogi bilateralnih projektov izbrala 50 projektov, ki bodo sofinancirani v obdobju 2020-2021. Pri 25 projektih je slovenska stran odobrila dodatna sredstva za obiske mlajših srbskih raziskovalcev v slovenskih raziskovalnih ustanovah. MK je prednostno obravnavala projekte, ki jih na slovenski strani vodijo mlajši raziskovalci (do 5 let po opravljenem doktoratu). MK je upoštevala tudi uravnoteženo razporeditev po raziskovalnih področjih glede na število prijav po posameznih vedah.  

MK je upoštevala tudi uravnoteženo razporeditev po raziskovalnih področjih glede na število prijav po posameznih vedah. Objavljamo Protokol 10. zasedanja mešane komisije in seznam projektov, izbranih za sofinanciranje za obdobje 2020­­–2021.

Naslednje zasedanje MK bo v letu 2022 v Sloveniji.