Skoči do osrednje vsebine

Slovenija izpolnila zavezo z donatorske konference in namenila humanitarno pomoč za Sirijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija je Uradu visokega komisarja za begunce (UNHCR) namenila humanitarni prispevek v višini 50.000 EUR. Sredstva bodo porabljena za nujne humanitarne potrebe beguncev in notranje razseljenega prebivalstva v Siriji. S tem je Slovenija v celoti izpolnila zavezo, ki jo je dala na ministrski konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije marca 2019 v Bruslju.

Humanitarne razmere v Siriji so še vedno zaskrbljujoče. Po podatkih Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (OCHA) humanitarno pomoč potrebuje več kot enajst milijonov ljudi, od tega skoraj pet milijonov otrok. Humanitarne razmere so se v zadnjega pol leta še poslabšale, kar je prebivalstvo še dodatno prizadelo. Več kot šest milijonov je notranje razseljenih ljudi, ki se soočajo s pomanjkanjem življenjskih potrebščin in primernih bivališč. Prav tako je v regiji še vedno več kot 5,5 milijona beguncev, od tega skoraj polovica otrok.

Na ministrski konferenci je Slovenija najavila humanitarno pomoč Siriji v višini 100.000 EUR. Prispevek v višini 50.000 EUR je bil v letu 2019 namenjen Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC), v letošnjem letu pa v enaki višini Uradu Visokega komisarja za begunce. Namenjena sredstva dopolnjujejo dvostranske projekte ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti in slovenskih nevladnih organizacij za pomoč sirskemu prebivalstvu v Siriji ter beguncem v Libanonu in Jordaniji.