Skoči do osrednje vsebine

Pet Bloudkovih nagrad in enajst Bloudkovih plaket najboljšim športnicam in športnikom v letu 2019

Na Brdu pri Kranju je bila v torek, 4. februarja, slovesnost, na kateri je Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj podelil najvišja priznanja Republike Slovenije za področje športa. Letos so podelili pet Bloudkovih nagrad in enajst Bloudkovih plaket.

Primož Roglič, ki je lani zmagal na kolesarski dirki po Španiji, in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta prejela Bloudkovi nagradi za vrhunski mednarodni športni dosežek v letu 2019. Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel profesor Milan Žvan s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Za življenjsko delo v športu pa sta Bloudkovo nagrado prejela plavalni trener Vladimir Čermak in šahist ter častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske zveze Boris Kutin.

Na prireditvi so podelili tudi enajst Bloudkovih plaket. Za pomemben tekmovalni dosežek v športu so jih prejeli: judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak, jadralni padalec Jošt Napret in dvojec Katja Višnar in Anamarija Lampič. Plaketo je prejela tudi slovenska mladinska košarkarska reprezentanca. Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so: poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa in plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer. Za življenjsko delo v športu pa sta dobitnici Bloudkovih plaket trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer in predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije Sonja Poljšak. Obrazložitve nagrad si lahko preberete v spodnjem dokumentu.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister dr. Jernej Pikalo, ki je nagrajenkam in nagrajencem čestital, pozdravil izjemne uspehe slovenskih športnic in športnikov ter spomnil tudi na izjemno delo Odbora za podeljevanje Bloudkovih nagrad, ki ima vsako leto pri izboru težko delo. Priznanje je izrekel tudi ekipi Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki s filigransko natančnostjo vsako leto pripravi prireditev ob podelitvi Bloudkovih nagrad.

Vsem Bloudkovim nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

Več o nagrajencih

Povezane teme

  • Bloudkova priznanja

    Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa. Podeljujejo jih že od leta 1965.