GOV.SI

Predstavili VII. Bogatajeve dni zaščite in reševanja

V Gasilsko-reševalnem centru Postojna je bila danes, 10. oktobra, novinarska konferenca, na kateri so predstavniki organizatorjev – Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Občine Postojna orisali prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja. Bienalna prireditev, tokrat že sedma po vrsti, bo pod sloganom Življenja rešujemo skupaj od četrtka, 17., do sobote, 19. oktobra, v Postojni.

Dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se prebivalcem širšega območja predstavljajo enote Civilne zaščite, reševalne službe ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami nasploh. Od leta 2005 jih vsako drugo leto v različnih mestih po državi organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Tradicionalni dnevi zaščite in reševanja so že sedmi po vrsti in so jih poimenovali po nekdanjem dolgoletnem poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju.

Podžupan Občine Postojna Andrej Berginc, je izrazil zadovoljstvo, da bo prireditev letos v njihovem mestu, pri čemer bo, kot je dejal, Postojna prva nemestna občina, ki bo gostila ta velik dogodek. Prebivalce je povabil, da se prireditve udeležijo, obenem pa jih je prosil za razumevanje zaradi povečane gostote prometa. Pojasnil je, da so za čas trajanja dogodka vzpostavili brezplačno avtobusno povezavo med parkiriščem pri Vojašnici barona Andreja Čehovina in prireditvenimi prostori, povečali pa so tudi število voženj obstoječih avtobusnih povezav.

Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But je pojasnil, da so cilji Bogatajevih dni zaščite in reševanja predstavitev sistema širokemu krogu ljudi, ozaveščanje prebivalcev o nevarnostih in tveganjih naravnih nesreč ter pravilnem ukrepanju za večjo osebno in širšo varnost, povečevanje zaupanja ljudi v sistem zaščite in reševanja, kot tudi predstavitev vseh služb ter zaščitnih in reševalnih sredstev, pomembnih za delovanje sistema. Dogodek je pomemben za vse, ki so vključeni v sistem, zaradi izmenjave izkušenj, medtem ko je za proizvajalce in ponudnike sredstev in opreme dobra priložnost za navezovanje stikov, je še dejal generalni direktor But.

Letošnja prireditev, kot je program prireditve podrobneje predstavil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, je vsebinsko izjemno bogata. Na njej se bodo namreč v posebnem šotoru na 800 m2 površine predstavili vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so pri nas vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V drugem šotoru enake velikosti bo več kot 80 ponudnikov predstavilo opremo ter sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Različne predstavitve bodo tudi na 2.700 m2 zunanjih površin.

V petek bo v ospredju dogajanja vaja državnega pomena Postojna 2019, na kateri bodo celovito preverili pripravljenost in odzivnost sil za zaščito, reševanje in pomoč na naravne in druge nesreče. Kot je pojasnil vodja Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Postojna Albert Trobec, bo vaja potekala s predpostavko močnega neurja, ki mu bodo na območju mesta in širše sledile različne verižne nesreče. Vaja bo organizirana prikazno in bo potekala na treh delovnih točkah, na njej pa bodo preverili vse sile in sestave iz sistema na lokalni in regionalni ravni. Prav tako bo v petek Dan alpske konvencije, v okviru katere sodelujoče države skrbijo za varstvo naravne dediščine in trajnostni razvoj v Alpah, saj Slovenija letos konvenciji predseduje, je pojasnil poveljnik CZ RS. Na postojnskem stadionu bo istega dne tradicionalna prireditev Tek 112. V soboto se bo 80 ekip gasilcev na mednarodnem gasilskem tekmovanju pomerilo v štirih disciplinah, na 10. tekmovanju gasilskih enot širšega pomena pa 16 ekip. Vse dni bodo na več lokacijah po Postojni potekale dinamične predstavitve, kar dvanajst strokovnih posvetov ter aktivnosti za ozaveščanje prebivalcev o pomenu osebne in vzajemne zaščite ter o ukrepih zaščite, reševanja in nudenja pomoči. Poseben prostor in dogajanje pa bosta tudi tokrat organizirana za mladino in otroke.