Skoči do osrednje vsebine

Potek veljavnosti vozniških dovoljenj

Omejena časovna veljavnost kartic vozniškega dovoljenja

Vozniki posedujemo vozniška dovoljenja v dveh oblikah: na tridelnem roza obrazcu ali na kartici. Do 13. 7. 2009 smo upravne enote izdajale vozniška dovoljenja na tridelnih roza obrazcih, z uveljavitvijo Pravilnika o vozniških dovoljenjih (Uradni list RS, št. 51/2009, ki je začel veljati 13. 7. 2009), pa smo začeli vozniška dovoljenja izdajati izključno na polikarbonatni kartici z zaščitnimi elementi. Pomembna novost te kartice pa je, da je njena veljavnost časovno omejena.

Časovna veljavnost kartice vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B, B1, BE, F in G, velja največ 10 let. Po dopolnjeni voznikovi starosti 70 let se vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo 5 let.

Veljavnost kartice vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E pa je omejena na 5 let. Po dopolnjeni voznikovi starosti 65 let, se to vozniško dovoljenje izda z veljavnostjo 3 let.

13.7. 2019 je tako poteklo 10 let od začetka izdaje vozniških dovoljenj na kartici, zaradi česar je že kar nekaj voznikov moralo ta potečena vozniška dovoljenja zamenjati. Imetniki tovrstnih vozniških dovoljenj bodite pozorni na potek njihove veljavnosti in na upravni enoti pravočasno vložite vlogo za novo kartico vozniškega dovoljenja. Za izdajo vozniškega dovoljenja potrebujete ustrezno fotografijo ter plačate upravno takso in tiskovino v skupni višini 19,14 EUR.

Imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih morate ta dovoljenja zamenjati najpozneje do 19. januarja 2023, pri čemer pa obdržite vse veljavne pravice (kategorije), kot izhajajo iz tega dovoljenja.