GOV.SI

Državna sekretarka Strniša na 60. regijskem tekmovanju oračev Podravja

Rače, 2. 8. 2019 - Državna sekretarka mag. Tanja Strniša se je danes udeležila tradicionalnega 60. regijskega tekmovanja oračev Podravja. Osnovni namen tekmovanja oračev je prenašanje znanja o pravilnem oranju na kmete in delavce v kmetijstvu.

Državna sekretarka mag. Strniša je ob otvoritvi tekmovanja poudarila pomen oranja v kmetijstvu za optimalno pridelavo kmetijskih pridelkov in preskrbo s hrano. Na tovrstnih tekmovanjih se izmenjujejo izkušnje, znanje in osvajanje novih tehnologij, kar je pomembno za uspešno delo v kmetijstvu in ekonomski rezultat celotne pridelave hrane. Poudarila je, da bi si želela, da se mojstrstvo dobrega oranja prenašalo na čim širši krog kmetov, zlasti mladih, zato je pomembno, da se v tekmovanja vključujejo tudi kmetijske šole.

Oranje je eno izmed najstarejših kmetijskih opravil, iznajdba pluga pa je ena od najpomembnejših iznajdb v zgodovini človeštva, saj je plug omogočil, da so ljudje pridelali dovolj hrane za preživetje.

MKGP se zaveda pomena regijskh, državnih in mednarodnih tekmovanj v oranju. Gre za obliko pospeševanja prenosa veščin in spretnosti v prakso, zlasti pa je pomembno, da to zanima tudi mlade kmete. V tekmovanjih v oranju imamo veliko izkušenj, tako doma, kot v tujini. Naši orači se redno udejstvujejo svetovnih prvenstev v oranju, kjer dosegajo vidne rezultate.

Več informacij o 60. regijskem tekmovanju oračev Posavja