GOV.SI

Med eksperti za odpiranje podatkov državne uprave (Open Government Data) uspešno predstavljeni primeri dobre prakse iz Slovenije

V Parizu je v četrtek, 6. junija in petek 7. junija 2019, na sedežu OECD potekal sestanek ekspertov delovne skupine za odpiranje podatkov državne uprave (Open Government Data).

Skupinska fotografija - sestanek ekspertov delovne skupine za odpiranje podatkov državne uprave, OECD

1 / 2
Skupinska fotografija - sestanek ekspertov delovne skupine za odpiranje podatkov državne uprave, OECD – Avtor MJU

V Parizu je v četrtek, 6.6. in petek 7.6. na sedežu OECD potekal sestanek ekspertov delovne skupine za odpiranje podatkov državne uprave (Open Government Data).

Sestanka sta se udeležila mag. Mateja Prešern in mag. Aleš Veršič in sta v prvem dnevu sestanka predstavila primere dobrih praks iz Slovenije z uporabo odprtih podatkov na področju integritete. Predstavljeni primeri so bili nacionalni portal odprtih podatkov – Portal OPSI, Portal javnih naročil, informacijska rešitev Statist in ERAR. Predstavljeni primeri so bili deležni velikega zanimanja in pohvale.

Na sestanku so bili predstavljeni tudi različni primeri iz drugih držav, kjer države preko podatkovne analitike in odpiranja podatkov racionalizirajo in izboljšujejo svoje poslovanje in delovanje. Predstavljena je bila tudi nevladna iniciativa COST, ki se osredotoča na potrebo po odprtju podatkov v zvezi z veliki konstrukcijskimi projekti.

V drugem dnevu sestanka je bilo predstavljen osnutek poročila OECD »OURdata Index 2019«, ki podaja oceno odprtosti podatkov v državah članicah OECD. Poročilo je še zaupne narave, ker poteka zaključno čiščenje podatkov in bo objavljeno predvidoma do jeseni. Na predlog Slovenije bodo pri izdelavi naslednjega indeksa poskušali upoštevati pri določenih vprašanjih v indeksu, tudi element velikosti države.

Ob zaključku drugega dne je potekala diskusija glede konceptov za izboljšanje dostopa do in deljenja odprtih podatkov.