Skoči do osrednje vsebine

mag. Peter Geršak

Avtor: Nebojša Tejić, STA

Mag. Peter Geršak, rojen 29. julija 1971, je leta 1997 diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, program mehatronika, in pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir strojništva. Leta 2005 je pridobil naziv magister znanosti na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, program informacijsko-upravljavske vede.

Že med dodiplomskim študijem je poučeval na Srednji šoli za strojništvo ter nato delal v upravi in IT-oddelku podjetja Oracle Slovenija, d. o. o. Leta 1999 se je pridružil podjetju IBM Slovenija, d. o. o., v okviru katerega je deloval na območju srednje in vzhodne Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike kot IT-specialist za tehnologije integracij aplikacij. Nato se je leta 2004 pridružil podjetju 3Gen, d. o. o., kjer je dve leti deloval kot sistemski programer za podporo podatkovnemu centru na Ministrstvu za javno upravo.

Leta 2006 se je znova pridružil podjetju IBM Slovenija, d. o. o. kot IT-arhitekt in vodja tehnične in storitvene skupine za programsko opremo, sprva za Slovenijo ter Bosno in Hercegovino (BiH), nato pa za jugovzhodno Evropo. Od leta 2013 do leta 2015 je vodil oddelek IBM za globalne tehnološke storitve za Slovenijo in BiH. Od sredine leta 2015 je deloval na območju jugovzhodne Evrope kot tehnični direktor (chief technology officer /CTO/). Ena od njegovih glavnih nalog je bila spodbujanje inovacij in uvajanja novih tehnologij, kot so oblačno računalništvo, podatkovna znanost in umetna inteligenca, kibernetska varnost, tehnologija veriženja blokov za podjetja (enterprise blockchain) ipd. Je certificirani učitelj ustvarjalnega razmišljanja (design thinking coach) in IT-arhitekt. S širokim razumevanjem IT-tehnologij, različnih industrij in usmerjeno pozornostjo na uporabnika IT-rešitev je sodeloval pri snovanju številnih rešitev za največje stranke podjetja IBM v jugovzhodni Evropi.

Do poteka mandata v letu 2020 je bil član nadzornega sveta v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju. Kot državni sekretar in strokovnjak za IT-rešitve se je Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo pridružil 31. avgusta 2021, pred tem pa je bil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo.