Skoči do osrednje vsebine

Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Žan Mahnič

Žan Mahnič se je rodil 12. januarja 1990 v Kranju. Po končani osnovni šoli v Gorenji vasi se je vpisal na gimnazijo v Škofji Loki, kjer je bil v 4. letniku član dijaške šolske skupnosti.

Po uspešno opravljeni maturi se je vpisal na Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, smer Obramboslovje, kjer je bil v 2. letniku član Študentskega sveta FDV. Naslov njegovega diplomskega dela je »Možni načini popolnjevanja Slovenske vojske glede na spremenjene varnostne razmere«, trenutno je vpisan na magistrski študij obramboslovja. V času šolanja je prek študentskega dela spoznaval delo v gospodarstvu.

Aktiven član SDS je postal takoj po včlanitvi leta 2008. Leta 2009 je bil prvič izvoljen v Izvršilni odbor Slovenske demokratske mladine, podmladka SDS, kjer je bil dve leti tudi podpredsednik, od leta 2015 naprej pa opravlja funkcijo predsednika.

V Strokovnem svetu SDS je podpredsednik Odbora za obrambo. Od leta 2010 je član občinskega sveta občine Gorenja vas - Poljane.

V Državni zbor je bil izvoljen na predčasnih volitvah leta 2014, od leta 2015 do konca mandata je bil predsednik parlamentarnega Odbora za obrambo. Za poslanca je bil znova izvoljen leta 2018. Opravljal je funkcijo podpredsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. V Državnem zboru je bil aktiven na področjih obrambe in varnosti ter reševanja mladinske problematike in pri temah, ki so povezane z njegovim lokalnim okoljem.