Skoči do osrednje vsebine

mag. Bojan Pograjc, državni sekretar za vojaške, obrambne in zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

mag. Bojan Pograjc

Brigadir mag. Bojan Pograjc se je rodil leta 1961 v Ljubljani. Je diplomirani univerzitetni politolog, smer obramboslovje, z magisterijem znanosti iz nacionalno varnostne strategije na Nacionalnem vojnem kolidžu Nacionalne obrambne univerze ZDA. Poleg tega je opravil mednarodni tečaj za menedžment obrambnih virov na Inštitutu za management obrambnih virov pri Mornariški podiplomski šoli ZDA, nadaljevalni tečaj za logistične častnike na Univerzi ameriške mornariške pehote, generalštabno vojaško izobraževanje in usposabljanje na Poveljniško-štabni šoli Slovenske vojske in tečaj za generale, admirale in veleposlanike na Natovem obrambnem kolidžu.

V svoji vojaški karieri, ki jo je začel kot rezervni častnik, poveljnik voda zračne obrambe zaščitne enote Republiškega štaba za teritorialno obrambo, je po letu 1991 opravljal krajše obdobje dolžnost v Upravi za logistiko Ministrstva za obrambo ter nato štabne in poveljniške dolžnosti na vseh ravneh vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Med drugim je poveljeval 1. brigadi, Poveljstvu za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, kakor tudi načeloval štabu generalštaba. Leta 2000 je bil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, pristojen za Nato, obrambno logistiko in Slovensko vojsko, in od 2012 trinajst mesecev namestnik poveljnika Natove sile za Kosovo.

V čin brigadirja je bil povišan leta 2006, od 2009 pa je opravljal formacijske dolžnosti v nazivu generalmajor.

Prejel je številna domača in tuja priznanja, med njimi red generala Maistra, red Slovenske vojske, legijo za zasluge oboroženih sil ZDA in častni križec za izjemna dejanja Zvezne armade Zvezne republike Nemčije.