Skoči do osrednje vsebine

Jelko Kacin, državni sekretar, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Jelko Kacin

Jelko Kacin, rojen 26. novembra 1955, je na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo leta 1981 diplomiral iz obramboslovja na temo Ženske v oboroženih silah. Po prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je postal namestnik republiškega sekretarja za obrambo Janeza Janše. Leta 1991 je še pred osamosvojitvijo postal minister za informiranje, od leta 1994 do 1997 pa je bil minister za obrambo.

V letih 1996 in 2000 je bil izvoljen v Državni zbor. Oba mandata je bil predsednik Odbora za mednarodne odnose in član odbora za evropske zadeve. Bil je tudi član slovenske delegacije v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope, vodja skupin prijateljstva z ZDA in LR Kitajsko in eden prvih slovenskih opazovalcev v Evropskem parlamentu.

Za evropskega poslanca je bil izvoljen na volitvah leta 2004 in 2009. V Evropskem parlamentu je bil član odborov za zunanje zadeve ‒ AFET, zaposlovanje in socialne zadeve ‒ EMPL in promet in turizem ‒TRAN ter namestnik vodje delegacije za jugovzhodno Evropo.

Od leta 2015 do 2019 je bil veleposlanik, stalni predstavnik in vodja misije RS pri NATO v Bruslju, nato pa v kabinetu ministra za zunanje zadeve svetovalec za področje kriznega upravljanja. Ob izbruhu epidemije virusne bolezni COVID-19 v letu 2020 je ob nastopu predsednika vlade Janeza Janše postal uradni govorec Vlade Republike Slovenije.

V letih 1994, 2001 in 2004 je sodeloval pri organizaciji kolesarske dirke Giro d’Italia skozi Slovenijo. Je poročen in oče dveh otrok. Živi v Spodnji Besnici pri Kranju.