Skoči do osrednje vsebine

Tone Kajzer, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Tone Kajzer

Avtor: Nebojša Tejič/STA

Tone Kajzer se je rodil 9. julija 1966 v Slovenj Gradcu. Na šolsko pot je stopil v rodni Mežici, po izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist ter specialist mednarodnih odnosov.

Poklicno kariero je začel leta 1995 v Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ). Med letoma 1996 in 2000 je delal na veleposlaništvu RS v Egiptu, po vrnitvi je na MZZ opravljal naloge namestnika nacionalnega koordinatorja za mednarodno razvojno sodelovanje ter vodje sektorja. Kot vodja Sektorja za Hrvaško je sodeloval pri reševanju odprtih vprašanj med državama.

Leta 2008 je bil imenovan za veleposlanika RS na Finskem in v Estoniji, kjer je največ časa in energije posvetil poglabljanju odnosov in sodelovanja med Slovenijo in omenjenima državama, posebno pozornost je namenjal konkretni pomoči slovenskemu gospodarstvu. S soprogo Mileno sta vzpostavila tesne stike s Slovenci na Finskem, sta tudi pobudnika ustanovitve Združenja staršev slovenskih otrok.

Po vrnitvi leta 2012 je bil imenovan za državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade, kjer se je ukvarjal z zunanjepolitičnimi in zunanjeekonomskimi vprašanji.

Med letoma 2013 in 2018 je kot veleposlanik v Kraljevini Danski nerezidenčno pokrival celotno nordijsko regijo (Islandija, Norveška, Švedska, Finska), do začetka leta 2016 tudi Estonijo in Litvo. Izjemno si je prizadeval za okrepitev odnosov, predvsem gospodarskega sodelovanja z državami nordijske regije, kjer se je na njegovo pobudo močno razširila in okrepila mreža aktivnih častnih konzulov.

Do prevzema funkcije državnega sekretarja je bil veleposlanik Kajzer na MZZ pristojen za koordinacijo digitalne preobrazbe, ki skozi digitalno oziroma četrto industrijsko revolucijo kroji pogoje za konkurenčnost držav ter v naše vsakdanje življenje prinaša tako napredek in dobrobit, pa tudi izzive zaradi rastočih kibernetskih in hibridnih groženj.

Veleposlanik Kajzer je avtor več prispevkov na področju mednarodnih odnosov ter velik ljubitelj dobre knjige in športov, predvsem teka in golfa. Je poročen in ima dve hčerki.

Iskalnik