Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V službi pripravljamo predloge zakonov in podzakonske predpise, ki se nanašajo na organizacijo in delovanje ministrstva, ter sodelujemo pri pripravi predpisov z drugimi organi državne uprave tako, da pripravljamo mnenja in pripombe k predlogom predpisov.

Pripravljamo oziroma pregledujemo predloge splošnih aktov delodajalca. Prav tako sodelujemo z Državnim odvetništvom Republike Slovenije pri sodnih sporih in pripravljamo mnenja za Komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi republike Slovenije. Pregledujemo civilnopravne pogodbe s fizičnimi in pravnimi osebami, vključno s pogodbami za poslovne prostore predstavništev v tujini in za rezidence vodij predstavništev.

Sodelujemo pri nadzorih na predstavništvih Slovenije v tujini in izvajamo ukrepe, ki jih v soglasju z ministrom določi glavni diplomatski nadzornik. Prav tako sodelujemo v postopkih za dodelitev sredstev na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči in pri reševanju pravnih vprašanj na konzularnem področju. Dajemo neobvezujoča pravna mnenja in rešujemo pravna vprašanja s področja delovanja ministrstva, ki se nanašajo na notranje pravo Slovenije. Vodimo postopke za dostop do informacij javnega značaja in pripravljamo kataloge zbirk osebnih podatkov, ki jih vodi ministrstvo.

Vodimo tudi postopke javnih naročil od priprave dokumentacije do izbire, vodimo arhiv in določene statistike, povezane z javnimi naročili.