Skoči do osrednje vsebine

Gašper Dovžan, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Gašper Dovžan

Avtor: Nebojša Tejič/STA

Gašper Dovžan se je rodil 16. septembra 1976. Leta 2000 je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljeval v Berlinu, kjer je leta 2002 dokončal magistrski študij s področja evropskih študij. Leta 2011 je opravil pravniški državni izpit.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve se je zaposlil leta 2000. Od 2002 do 2004 je bil pravni svetovalec vladne delegacije RS pri medvladni konferenci za Pogodbo o Ustavi za Evropo. Od 2004 do 2008 je kot svetovalec za mednarodne odnose delal v kabinetu predsednika vlade in sodeloval pri izvedbi slovenskega predsedovanja Svetu EU v prvi polovici 2008.

Leta 2012 je bil svetovalec predsednika vlade za evropska in zunanjepolitična vprašanja. Pred tem je delal v Direktoratu za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve. Spomladi 2013 je bil imenovan za vršilca dolžnosti direktorja Službe vlade za zakonodajo. Od jeseni 2014 do julija 2017 je bil namestnik vodje slovenskega veleposlaništva v Berlinu. Od avgusta 2017 do marca 2020 je delal v Sektorju za splošne in institucionalne zadeve Direktorata za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve. Odgovoren je bil za področje institucionalnih zadev in usklajevanje dela v zvezi z Evropskim svetom. Jeseni 2019 je postal vodja sektorja.

Gašper Dovžan je pred tem delal tudi za vodilno energetsko podjetje v Sloveniji Petrol, d. d., prakso pa je opravljal na Višjem sodišču v Ljubljani. Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju je predaval ustavno pravo. Objavil je več znanstvenih člankov in esejev o ustavnem pravu, pravu EU in pravu človekovih pravic.

Govori angleško in nemško; ima osnovno znanje francoščine. Razume tudi hrvaško in srbsko.

Je poročen in oče treh otrok, dveh hčera in sina.

Iskalnik