Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Državljani tretjih držav, ki potrebujejo schengenski vizum (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop v Francijo, Latvijo, Madžarsko ali Nizozemsko, lahko zanj od 1. 5. 2008 dalje zaprosijo v Skupnem zajemnem centru v Ljubljani.

Za izdajanje schengenskih vizumov tako niso več pristojna veleposlaništva navedenih držav v Sloveniji, pač pa Skupni zajemni center v Ljubljani. Sodelovanje med državami članicami poteka po načelih in pravilih schengenskega zastopanja.

Namen Skupnega zajemnega centra je:

  • državljanom tretjih držav omogočiti lažjo in hitrejšo izvedbo postopkov za pridobitev vizumov za namen kratkoročnega bivanja v državah EU,
  • državam članicam omogočiti racionalizacijo vizumskega poslovanja, saj bo v bližnji prihodnosti v vizumsko poslovanje uvedena obveznost zajema biometričnih podatkov za državljane tretjih držav, s čimer so povezani visoki stroški posamezne države članice.