Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

državni sekretar, pristojen za politične zadeve, multilateralo, gospodarsko diplomacijo in razvojno pomoč
Samuel Žbogar

Samuel Žbogar se je rodil 5. marca 1962. Na Univerzi v Ljubljani je diplomiral iz politologije - mednarodni odnosi. Je nekdanji slovenski zunanji minister in diplomat z več kot 30 let izkušenj.

Med letoma 1993 in 1995 je bil odpravnik poslov na veleposlaništvu Republike Slovenije na Kitajskem, kjer je bil zadolžen za odprtje veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu in potrditev bilateralnih odnosov med državama. Po vrnitvi iz Pekinga je bil na Ministrstvu za zunanje zadeve do leta 1997 zadolžen za vodenje sektorja za izvenevropske države.

Od leta 1997 do 2001 je bil namestnik stalnega predstavnika Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov (OZN), v času prvega članstva Republike Slovenije v Varnostnem svetu (VS) OZN med letoma 1998 in 1999 je bil namestnik predstavnika Republike Slovenije pri VS OZN. Kot državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve je med letoma 2001 in 2004 vodil priprave na predsedovanje Slovenije Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), slovensko pogajalsko skupino za vstop v Severnoatlantsko zavezništvo (NATO) in bil član slovenske širše pogajalske skupine za vstop v Evropsko unijo (EU).

Leta 2004 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Združenih državah Amerike, kjer je služboval do leta 2008. Z nastopom mandata 9. vlade Republike Slovenije novembra 2008 je zaprisegel kot zunanji minister Republike Slovenije.

Leta 2012 se je pridružil evropski zunanji službi (EEAS) kot posebni predstavnik EU in vodja Urada EU na Kosovu. V tem času si je prizadeval za urejanje odprtih vprašanj med Beogradom in Prištino. Po zaključku službovanja na Kosovu je leta 2016 prevzel vodenje delegacije EU v Severni Makedoniji, kjer je deloval do leta 2020. Na predlog ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ga je 15. vlada Republike Slovenije 2.junija 2022 imenovala za državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve.