Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije opozarja popotnike na povečano nevarnost terorističnih napadov po vsem svetu. Teroristični napadi se lahko zgodijo kjerkoli po svetu, ponavadi brez vnaprejšnjega opozorila. Popotnikom svetujemo, da se izogibajo lokacijam visokega tveganja, namenjajo posebno pozornost razvoju dogodkov v državi, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Terorističnim napadom so še posebno izpostavljeni kraji, ki imajo simbolni pomen, predvsem vladna in vojaška poslopja, prometna infrastruktura (letališča, železniške in avtobusne postaje, parkirišča, pristanišča), gospodarska in turistična središča (resorti, plaže), hoteli, restavracije, diskoteke, bari, tržnice, nakupovalna središča, verska zbirališča ter kraji javnih zborovanj. V preteklosti so se teroristični napadi dogodili tudi na datume, ki imajo nek simbolni pomen, obletnice, prazniki ali verski festivali. Prav tako lahko teroristična dejanja sprožijo določeni svetovni dogodki, tako politični kot socialni.

V terorističnih napadih se lahko uporabijo zelo različna sredstva: od razstreliv, strelnega orožja do ugrabitev in zajetij talcev. Cilji in žrtve terorističnih dejanj so pogosto tudi naključno izbrani.

Stopnja teroristične ogroženosti se od države do države razlikuje. Tarče napadov pa so pogosteje tiste države in regije, v katerih se teroristična dejanja ponavljajo in kjer imajo teroristi podporo prebivalstva, oziroma, kjer napade omogočajo splošno slabši varnostni ukrepi krajevnih oblasti.

Tveganje, da postanete žrtev terorističnega napada, je sicer bistveno manjše v primerjavi z drugimi tveganji pri potovanju v tujino (kot so nesreče, bolezni ali kriminalna dejanja), vendar Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije kljub temu vedno in vsem priporoča previdnost, odgovorno vedenje in upoštevanje opozoril pri potovanju v tujino.

Svetujemo, da si pred in med potovanjem v tujino pridobite informacije o razmerah na cilju potovanja iz vseh dostopnih virov, da spremljate tudi informacije v tamkajšnjih medijih, in da o opaženih sumljivih pojavih (naprimer o nenadzorovani prtljagi na letališčih ali železniških postajah, sumljivem obnašanju, in podobno) obvestite policijo ali varnostne organe.