Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Državljani tretjih držav, ki potrebujejo schengenski vizum (letališki tranzitni vizum – vizum A in vizum za kratkoročno bivanje – vizum C) za vstop v Francijo, Latvijo, Madžarsko ali Nizozemsko, lahko zanj od 1. 5. 2008 dalje zaprosijo v Skupnem zajemnem centru v Ljubljani.

Za izdajanje schengenskih vizumov tako niso več pristojna veleposlaništva navedenih držav v Sloveniji, pač pa Skupni zajemni center v Ljubljani. Sodelovanje med državami članicami poteka po načelih in pravilih schengenskega zastopanja.

Namen Skupnega zajemnega centra je:

  • državljanom tretjih držav omogočiti lažjo in hitrejšo izvedbo postopkov za pridobitev vizumov za namen kratkoročnega bivanja v državah EU,
  • državam članicam omogočiti racionalizacijo vizumskega poslovanja, saj bo v bližnji prihodnosti v vizumsko poslovanje uvedena obveznost zajema biometričnih podatkov za državljane tretjih držav, s čimer so povezani visoki stroški posamezne države članice.