Skoči do osrednje vsebine

minister za obrambo
Marjan Šarec

Avtor: Tamino Petelinšek / STA

Marjan Šarec, rojen 2. decembra 1977, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani igralec. Po zaključku študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo se je kmalu srečal z RTV Slovenija, kjer se je leta 2005 zaposlil kot novinar-urednik.

Leta 2010 je bil izvoljen za župana Občine Kamnik in župansko funkcijo opravljal dva mandata. 17. avgusta 2018 je postal predsednik Vlade RS, prvo manjšinsko vlado v zgodovini Slovenije pa je vodil od 13. septembra 2018 do 13. marca 2020.

Zdravstvo, gospodarstvo in zagotavljanje nacionalne varnosti so bila področja, ki jim je kot predsednik vlade – v dialogu s socialnimi partnerji in stanovskimi združenji – namenjal posebno pozornost.

Vlada Marjana Šarca je leta 2019 pripravila Resolucijo o strategiji nacionalne varnosti RS, ki jo je sprejel državni zbor. Prav tako je na predlog predsednika vlade minister za obrambo pripravil Belo knjigo o obrambi. Vlada je z dodatnimi finančnimi sredstvi obrnila trend padanja obrambnih izdatkov, povečala investicije v opremo, oborožitev, usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske ter vojaško infrastrukturo s ciljem izgradnje zmogljivosti, ki so uporabne tako za civilne (zaščita in reševanje) kot vojaške namene.

Od marca 2020 je vodil največjo opozicijsko stranko LMŠ.