Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Na uradu spremljamo položaj cerkva in drugih verskih skupnosti, jim nudimo strokovno pomoč ter jih obveščamo o predpisih, drugih aktih in ukrepih, ki zadevajo njihovo delovanje.

Vodimo postopek za registracijo in register cerkva in drugih verskih skupnosti ter izdajamo izpise iz registra in podatke o stanju registra. Potrdila o pravni osebnosti izdajamo tudi sestavnim delom cerkva in drugih verskih skupnosti.

Izvajamo izplačila in potrebne proračunske dejavnosti za izplačevanje namenske državne finančne pomoči, ki se nanaša na delno plačilo prispevkov za socialno varnost verskih uslužbencev.

Sodelujemo pri pripravi predpisov, drugih aktov in ukrepov s področja delovanja cerkva in drugih verskih skupnosti ter spremljamo izvajanje predpisov, ki zadevajo njihovo delovanje. Pri reševanju odprtih vprašanj sodelujemo z ministrstvi, drugimi državnimi in lokalnimi organi ter organizacijami.

Organiziramo razgovore in srečanja s predstavniki cerkva in drugih verskih skupnosti ter v okviru svojih pristojnosti ustvarjamo ustrezne razmere za uresničevanje verske svobode in enako obravnavanje oseb ne glede na versko prepričanje z ozaveščanjem in spremljanjem položaja na tem področju.  

Na uradu je sedež Sveta Vlade Republike Slovenije za dialog o verski svobodi.

Področje in temi

  • Verska svoboda

    Registracija verske skupnosti, register cerkva in drugih verskih skupnosti, potrdilo o pravni osebnosti verskih skupnosti, Svet Vlade Republike Slovenije za dialog o verski svobodi

  • Verske skupnosti

    V Sloveniji deluje več deset registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti. Cerkev ali druga verska skupnost je prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih oseb iste veroizpovedi.

  • Dialog o verski svobodi