Skoči do osrednje vsebine

V Službi za državne proslave organiziramo državne proslave in prireditve državnega pomena ter opravljamo druge naloge, ki jih določi Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve, potrdi pa Vlada Republike Slovenije. Vlada Republike Slovenije na predlog odbora vsako leto sprejme koledar državnih proslav, v katerega so vključene proslave ob državnih praznikih in obletnicah pomembnih političnih, kulturnih in zgodovinskih dogodkov ter druge prireditve državnega pomena.

Poleg produkcije dogodkov v Službi za državne proslave sodelujemo z državnimi organi, ki skrbijo za varovanje, protokol, komuniciranje z mediji, s Slovensko vojsko, Policijo in z drugimi organi.

Služba za državne proslave deluje v okviru Ministrstva za kulturo od leta 2009. Do leta 2005 je organizacijo državnih proslav in drugih prireditev državnega pomena opravljal takratni Urad vlade za informiranje. Leta 2005 je organizacijo prevzel Sektor za državne proslave v okviru Protokola Republike Slovenije, ki je bil leta 2009 preimenovan v Službo za državne proslave pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Služba oziroma sektor je v zadnjih 15 letih pripravil več kot 120 državnih proslav in drugih velikih prireditev državnega in mednarodnega pomena.

Koledar državnih proslav v letu 2020

  • Prešernov dan, slovenski kulturni praznik (8. februar): petek, 7. februar 2020, ob 20. uri, Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani
  • dan upora proti okupatorju (27. april): petek, 24. april 2020, ob 20. uri, Dvorana Marof, Novo mesto
  • dan državnosti (25. junij): sreda, 24. junij 2020, ob 21.15, Kongresni trg v Ljubljani
  • dan reformacije (31. oktober): petek, 30. oktober 2020, ob 20. uri, Gledališka in koncertna dvorana Lendava
  • dan samostojnosti in enotnosti (26. december): obletnica plebiscita, sreda, 23. december 2020, ob 20. uri, Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani

Iskalnik