Skoči do osrednje vsebine

dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Aleksandra Pivec

Avtor: Nebojša Tejić, STA

Dr. Aleksandra Pivec, rojena 26. marca 1972,  je leta 1999 diplomirala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, kjer je pozneje tudi doktorirala iz kemijskega inženirstva s temo optimizacije procesov vinske fermentacije.

V Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Bistra Ptuj je 17 let delovala na področju načrtovanja lokalnih, regijskih in državnih strateških dokumentov, priprave, vodenja in usklajevanja nacionalnih in mednarodnih razvojnih, znanstvenoraziskovalnih in aplikativnih projektov ter povezovanja in prenosa znanj z znanstveno raziskovalnih institucij in institucij znanja v gospodarstvo. Šest let je bila tudi direktorica institucije. Zaradi velikega števila pripravljenih in izvedenih projektov dobro pozna način dela evropskih in domačih institucij ter črpanje sredstev iz evropskih skladov.

V letih 2016–2018 je bila zaposlena na Uradu vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, od julija 2017 kot državna sekretarka. Pristojna je bila za področje razvoja in pomoči pri povezovanju razvojnih interesov in aktivnosti med Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu, ter matično domovino in rojaki v Sloveniji na področjih kulture, izobraževanja, gospodarstva, mladih in sodelovanja z EU.

Od 13. septembra 2018, ko jo je Državni zbor prvič imenoval za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je uspešno vodila ta pomembni resor.

Iskalnik