Skoči do osrednje vsebine

državni sekretar pristojen za enake možnosti, družino, invalide, starejše in deinstitucionalizacijo
Simon Maljevac

Simon Maljevac, rojen 26. februarja 1981, je leta 2012 diplomiral na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in pridobil naziv diplomirani sociolog.

V času študija in pozneje je opravljal prostovoljno in honorarno delo v komunikacijskem inženiringu Directa in v Društvu informacijski center Legebitra, ki ga je vodil v letih 2007–2017. V času njegovega vodenja je društvo preraslo v največjo LGBT nevladno organizacijo v Sloveniji, v okviru katere je vodil številne nacionalne in mednarodne projekte in tudi razvojni projekt Evropske komisije na Kosovu. Pri raziskovalnih, preventivnih in aktivističnih projektih je sodeloval z Ministrstvom za zdravje, Mirovnim inštitutom in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V tem obdobju je bil tudi odgovorni urednik revije Narobe.

Leta 2006 je postal predstavnik Slovenije v skupini EU Network mednarodne organizacije ILGA Europe, med letoma 2007 in 2009 pa je bil tudi predsednik mednarodne mladinske organizacije IGLYO. V letih od 2017 do 2018 je opravljal naloge vodje oddelka za spremljanje, ozaveščanje in preventivo pri Zagovorniku načela enakosti. Od leta 2018 je generalni sekretar Levice.

V času svojega dela v nevladnem sektorju je sodeloval tudi z akademsko sfero in v soavtorstvu izdal nekaj znanstvenih člankov v domačih in tujih znanstvenih revijah ter znanstveno monografijo »Obrazi homofobije«.