Skoči do osrednje vsebine

9. Zasedanje pogodbenic Konvencije o varstvu in rabi čezmejnih vodotokov in mednarodnih jezer

do
Ženeva, Švica
V Ženevi bo od 29. septembra do 1. oktobra v hibridni obliki potekalo deveto zasedanje pogodbenic UNECE Vodne konvencije. Udeležilo se ga bo več kot 800 udeležencev iz celega sveta in 30 visokih gostov. Slovenska delegacija se bo zasedanja udeležila v fizični obliki. Na zasedanju pa sta predvidena visoki in splošni segment.

Tema visokega segmenta bo Voda in mir, ki bo naslovljena v dveh sklopih. Visoki predstavniki držav in mednarodnih organizacij bodo tako razpravljali o pomenu čezmejnega vodnega sodelovanja kot katalizatorja miru in se zavzemali za pospeševanje napredka čezmejnega vodnega sodelovanja kot primernega načina za doseganje trajnostnega razvoja.

Pomembne teme splošnega dela zasedanja pa so: nadzor stanja voda, pravična delitev vode v čezmejnem kontekstu, presoje voda-hrana-energija-ekosistemi v čezmejnih bazenih, poročanje po indikatorju 6.5.2 in po Vodni konvenciji, financiranje konvencije, prilagajanje podnebnim spremembam, voda in industrijske nesreče in program dela konvencije za obdobje 2022–2024.

Deveto zasedanje  pogodbenic bo priložnost za izmenjavo znanj in izkušenj ter nacionalnih prioritet na področju čezmejnega celostnega upravljanja voda, učvrstitev bilateralnih, regionalnih in mednarodnih partnerstev, predvsem pa za diskusije in odločitve v povezavi z nadaljnjo krepitvijo čezmejnega sodelovanja, implementacijo in globalizacijo Vodne konvencije.

Slovenska delegacija bo kot predsedujoča Svetu EU predstavila usklajene izjave EU in držav članic do tem visokega segmenta in do izbranih tem splošnega segmenta. V dnevih pred srečanjem bodo potekali tudi stranski dogodki. Slovenija predvideva, da bo na zasedanju sprejeta njena kandidatura za organizacijo desetega zasedanja pogodbenic in predsedovanje konvenciji v obdobju od 2024 do 2027.

Več informacij o dogodku na spletu UNECE