GOV.SI

Predsednik na vrhu Berlinskega procesa v Poznanju

Poznanj, Poljska
Poljska 4. in 5. julija 2019 v Poznanju organizira šesto konferenco v okviru Berlinskega procesa – prva je bila leta 2014 v Berlinu, druga 2015 na Dunaju, tretja 2016 v Parizu, četrta 2017 v Trstu in peta 2018 v Londonu.

Namen konferenc Berlinskega procesa je ohraniti širitev EU na Zahodni Balkan skladno z evropsko agendi, regijo prek infrastrukturnih, energetskih in ekonomskih projektov približati evropskim in globalnim koridorjem ter hkrati okrepiti pritisk na države regije, da ohranijo pozitivno reformno dinamiko ter še naprej rešujejo odprta vprašanja.

Ministrska srečanja, na katera so vabljeni zunanji, notranji in gospodarski ministri, bodo 4. julija 2019. Vzporedno bosta potekala Forum civilne družbe in Poslovni forum EU – Zahodni Balkan.

Srečanje predsednikov vlad držav Berlinskega procesa bo 5. julija 2019.

Predsednik Sveta ministrov Republike Poljske Mateusz Morawiecki na vrh vabi predsednike vlad držav, sodelujočih v Berlinskem procesu – Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore, Srbije ter Avstrije, Francije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Slovenije, Velike Britanije, Grčije in Bolgarije. Vabilo na zasedanje je bilo poslano tudi predstavnikom EU in nekaterih drugih institucij.

Pričakovane teme razprav predsednikov vlad so gospodarstvo, medsebojna povezljivost, državljanski vidik ter varnostna vprašanja. Predsednik vlade Marjan Šarec bo v razpravi poudaril pomen nadaljevanja dinamike širitve EU ter pomen sodelovanja z regijo pri naslavljanju skupnih izzivov, še posebej na področju migracij. Poudarek bo namenjen slovenski pobudi IISG, ki naslavlja področja boja proti terorizmu, proti hudemu in organiziranemu kriminalu in področje zagotavljanja varnosti na mejah v regiji Zahodnega Balkana. Obravnavali bodo tudi pobudo Pozitivna agenda za mlade Zahodnega Balkana, kjer bo Slovenija pozvala k nadaljevanju in krepitvi aktivnosti, saj pozitivna perspektiva mladim omogoča izgradnjo prihodnosti v svojih državah ter njihov lastni prispevek k napredku. Poudarjen bo tudi pomen krepitve gospodarskih, transportnih in infrastrukturnih projektov v regiji.

Dodatne informacije za medije:
Luka Schnabl, svetovalec predsednika vlade za odnose z javnostmi (e-pošta: luka.schnabl@gov.si; mob. tel. +386 40 423 499)