Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve prejelo državno odlikovanje

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na slovesnosti v predsedniški palači prevzela odlikovanje "zlati red za zasluge" predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar za osrednjo vlogo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve pri uresničitvi ključnih zunanjepolitičnih ciljev države, vstopu v Evropsko unijo in zvezo NATO.
Ministrica Tanja Fajon stoji za mikrofonom, govor

Ministrica Tanja Fajon je poudarila veliko čast ob prevzemu priznanja | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 4

Ministrica Fajon je ob podelitvi priznanja Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve poudarila veliko čast ob prevzemu priznanja: "Odlikovanje predsednice republike našemu ministrstvu vidim predvsem kot odlikovanje in priznanje truda vseh diplomatk in diplomatov ter uslužbenk in uslužbencev, ki so takrat sodelovali v procesu vključevanja v evroatlantske integracije ali pa danes delajo z EU in zvezo NATO v Ljubljani, Bruslju in drugod po svetu". Posebej je poudarila ključen prispevek nekdanje Službe Vlade Republike Slovenije za evropske zadeve, ki se je leta 2012 priključila zunanjemu ministrstvu.

"V veliko zadovoljstvo mi je, da se je prav v času sedanje vlade naše ministrstvo preimenovalo v Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, kar dodatno poudarja pomen evropskih zadev v delovanju ministrstva", je dejala ministrica. Spomnila je na prihajajoče evropske volitve in se zavzela za čim višjo udeležbo volivk in volivcev na njih, saj je Evropska unija že 20 let naš skupni dom.

V ministrstvu vidimo državno odlikovanje tudi kot odgovornost in dodatno zavezo, da si še naprej prizadevamo za vidno in aktivno vlogo Slovenije v Evropski uniji in zvezi NATO, saj s tem prispevamo k varnosti in blagostanju državljank in državljanov Slovenije ter k ugledu naše države v mednarodni skupnosti.

Podelitev odlikovanja predsednice republike Nataše Pirc Musar je potekala pred dnevom Evrope in v okviru praznovanj 20. obletnice vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo in zvezo NATO.