Skoči do osrednje vsebine

Festival in državna proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Slovenija je skupaj še z devetimi državami srednje in vzhodne Evrope 1. maja 2004 postala polnopravna članica Evropske unije (EU). To je bila peta in največja širitev Evropske unije v njeni dosedanji zgodovini. Ob tej priložnosti bosta 9. maja 2024 v Novi Gorici od 10. ure dalje potekala festival in državna proslava.
Roka v roki. Ozadje travnik in modro nebo.

Praznovanje ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU bo potekalo v četrtek, 9. maja, od 10. ure dalje v Novi Gorici.

S članstvom v EU smo pridobili finančne in razvojne prednosti. Kot državljani EU so se nam odprle možnosti za zaposlovanje v drugih državah članicah, potovanje znotraj EU je postalo enostavno, in s skupnim denarjem se je poenostavilo tudi poslovanje podjetij in potrošnja posameznikov. Članstvo v Evropski uniji prinaša še številne druge koristi, a tudi odgovornosti. Skupaj z ostalimi 26 državami članicami si moramo prizadevati, da Evropa ostane celina z različnimi tradicijami in jeziki, vendar s skupnimi vrednotami, kot so demokracija, svoboda in socialna pravičnost.

Praznovanje ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU bo v četrtek, 9. maja, od 10. ure dalje v Novi Gorici. Simbolično se bo odvila v bližini Trga Evrope, na katerem sta pred 20 leti takratna predsednik Evropske komisije Romano Prodi in predsednik vlade dr. Anton Rop odštevala zadnje sekunde pred vstopom v unijo evropskih držav, ki je pomenil eno od prelomnic v življenju državljanov Slovenije.

Državna proslava ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo

Program proslave se dotika časov, ko se je rojevala ideja o združitvi evropskih narodov pod eno zastavo in spominja na številne možnosti, ki so jih država in posamezniki dobili zaradi pridružitve Slovenije uniji, saj lahko danes neovirano potujejo, pridobivajo znanje in izmenjujejo izkušnje s kolegi iz drugih evropskih držav, tisti, ki ostajajo doma, pa se tudi zaradi različnih evropskih mehanizmov financiranja lahko odločajo za smele podvige in projekte, o katerih so lahko pred tem le sanjali. Vse prevečkrat namreč pozabljamo, kakšne dobrobiti nam pripadnost uniji prinaša in da te ugodnosti ter pravice niso trajne, da jih je treba nenehno zagovarjati in braniti. Goste bosta nagovorila predsednik vlade dr. Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Državna proslava se bo začela ob 20.30 in si jo bo mogoče ogledati na prizorišču brez vabila. Prireditev boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Po državni proslavi bodo gostje s proslave povabljeni na sprejem na Bevkov trg, kjer bo promocijska predstavitev kulinaričnih posebnosti v obliki manjše pogostitve v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Poskusiti bo mogoče zaščitene proizvode EU, sheme kakovosti in druge proizvode kmetov, kmetic in naših živilsko-predelovalnih podjetij. Poskusiti pa bo mogoče tudi sveže pripravljene jedi iz morskih rib in školjk.

Predstavitev uspešnih projektov izvedenih s pomočjo evropskih sredstev

Gostje in obiskovalci bodo lahko uživali v pestrem programu za vse generacije, s katerim vas bomo v Novi Gorici popeljali skozi 20 let slovenskega članstva v Evropski uniji.

Ena od spremljevalnih aktivnosti je predstavitev uspešnih projektov izvedenih s pomočjo evropskih sredstev, ki bodo predstavljeni na stojnicah na Bevkovem trgu od 15.30 dalje. S področja kmetijstva (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja) in s področja ribištva (Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo) bodo predstavljeni številni projekti.

Stojnica: ekološko kmetijstvo

Na stojnici boste lahko dobili informacije o pomenu ekološkega kmetovanja in podporah za vključitev v shemo kakovosti Ekološko kmetovanje iz naslova Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja oziroma skupne kmetijske politike. Preizkusili se boste lahko tudi v kvizu na temo ekološkega kmetovanja. Na stojnici bodo predstavniki Združenja ekoloških kmetov Severne Primorske, Ekološke vinogradniške kmetije Mlečnik, Ekološke kmetije Kristjan Božič, Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in MKGP.

Stojnica Pozabljena avtohtona zelišča (LEADER)

Na Ljudski univerzi Ajdovščina (Lokalna akcijska skupina Vipavska dolina) so v zadnjih letih opazili velik porast obiskovanja zeliščarskih tečajev. Starejše udeleženke tečajev so opazile, da kljub vsej poplavi informacij, v zeliščarski literaturi ni tistih zelišč, ki so jih nekoč nabirale za prodajo. Zato so se odločili, da podrobno proučijo 11 avtohtonih zelišč. Na voljo bodo tudi informacije izvedenega projekta Prehod na sonaravno oskrbo s hrano. Na stojnici bodo poleg predstavnice Ljudske univerze Ajdovščina tudi predstavnice Lokalne akcijske skupine V objemu sonca in MKGP.

Stojnica Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo

Na stojnici se boste lahko pogovorili s predstavnikom podjetja Vodomec d. o. o., ki uspešno razvoja poslovne ideje s pomočjo EU sredstev. Prisotna bo tudi predstavnica MKGP, ki bo nudila informacije možnosti pridobivanja sredstev v okviru Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo. Podjetje Vodomec d. o. o. se ukvarja z dejavnostjo akvakulture, gojenjem kalifornijske postrvi na različnih območij, ribogojnicah po Sloveniji. Njihove ribogojnice predstavljajo najvišje standarde v vzreji in prehrani postrvi.

Preverite dodatne informacije in spremljevalni program.