Skoči do osrednje vsebine

119. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s strokovno oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 in odločila, da podaljša ukrepe in omejitve iz odlokov.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na seznam rdečih držav so na novo dodane na primer Andora, celotna Avstrija, Bolgarija, Ciper, Hrvaška, Madžarska, Španija, Vatikan, San Marino, Italija (brez administrativne enote Kalabrija) in Srbija.

Spremenila je tudi odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi. S spremembo odloka izjava ni več potrebna za uveljavljanje izjeme za prihod na delo, odhod z dela in izvajanje nujnih delovnih nalog ter odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje. Posameznik pa mora s seboj še vedno imeti dokazilo, npr. potni nalog, pogodbo ali drugo ustrezno dokazilo, iz katerega izhaja, kje je zaposlen oziroma kje bo izvajal delovne naloge. Prekrškovni postopek bodo lahko vodili tudi občinski redarji.

V Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se dodajajo nove izjeme, in sicer:
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
- specializirane otroške trgovine,
- specializirane prodajalne za prodajo motornih vozil in koles,
- prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo pohištvo,
- storitve pedikure ter
- storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s strokovno oceno Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje o strokovni utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19 in odločila, da podaljša ukrepe in omejitve odlokov o zbiranju ljudi v zavodih vzgoje in izobraževanja in o namestitvi razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah.